oddaja-podpisov

Kaj imamo povedati ob oddaji podpisov podpore referendumski pobudi »Vode ne damo«

31. 5. 2021

Spoštovana javnost,

ob zaključku zbiranja podpisov za referendumsko pobudo glede spornega Zakona o vodah sta se ponovno izkazali vsa neresnost in nestrokovnost dvojnega postopka, dirigiranega s strani predsednika Državnega zbora, s katerim je bila sedaj med volivke in volivce dokazano vnesena nepotrebna zmeda, ob kateri se je zgodil tudi upravni in moralni kolaps delovanja Upravnih enot. Na vse to je iniciativa oz. pobuda Vode ne damo opozarjala že vse od same razglasitve spornega dvojnega postopka, a nam oblast ponovno ni želela prisluhniti.

Pa poglejmo:

Najprej naj opozorimo na številna poročanja podpisnic in podpisnikov referendumske pobude, da so jim uslužbenke in uslužbenci Upravnih enot zatrjevali, da ni potreben podpis tudi te (naše) pobude 883, saj je dovolj podpis pobude 884. Da na nekaterih Upravnih enotah namenoma niso bili na voljo obrazci 883, pri čemer so se izgovarjali, da jih je zmanjkalo ali pa so bili založeni na nekem drugem, oddaljenem pultu. Da so uradne osebe overjale tudi napačno izpolnjene obrazce. Da so podpisnicam in podpisnikom govorile, da ne vedo, kam jih je treba oddati. Najbrž boste nonšalantno zamahnili z roko, češ da to ni res, saj za to ni nobenega dokaza razen ustnih izjav. Toda mi verjamemo našim podpornicam in podpornikom, ki so se večinoma odločali za podpisovanje obeh referendumskih zahtev, zagotovo govorijo resnico!

Sicer pa postane od tu dalje zadeva še resnejša. Kajti dejstvo, da smo na naslov pobudnika 883 Vode ne damo v zadnjih dneh prejeli od Upravnih enot več sto elektronsko podpisanih (!) potrdil pobudnika 884 in celo več, da smo prejeli 17 (sedemnajst) elektronsko podpisanih (!) potrdil pobudnika za spremembo ustave, je dovolj velik dokaz, da je sistem izvajanja ljudske iniciative v državi v okvari oz. zrušen in da je bila odločitev predsednika DZ več kot napačna. Zgodil se je namreč velik nacionalni škandal! Le kdo bi si mislil, da Ministrstvo za javno upravo ni sposobno izvajati enega najpomembnejših demokratičnih postopkov ljudske iniciative? Sedaj smo prejeli dokaze za utemeljen sum tudi v izvedbo katerihkoli volitev, ki bi jih brez civilnega nadzora izvajala oblast.

Na koncu naj navedemo še zadnje neverjetno dejstvo, da je pobudnik Vode ne damo prejel pisno poročilo Ministrstva za notranje zadeve, da je bilo na Upravnih enotah v razpisanem roku za našo pobudo 883 evidentiranih skupaj 20.422 podpisov, od katerih pa jih je pobudnik fizično prejel manj kot 15.000. Kje je končalo več kot 5.000 podpisanih podpor pobudi 883, naj raziščejo pristojne službe, ko bodo preštele število pobudi priloženih evidentiranih elektronskih podpisov in jih primerjale s številom elektronsko oddanih podpisov, ki ga odgovorne službe pobudniku niso sporočile. Mi ne vemo, zakaj.

V skladu z Zakonom o referendumu in ljudski iniciativi smo tako v Državni zbor oddali skupaj 15.000 prejetih podpor referendumski zahtevi za referendum o Zakonu o vodah. Z novim zavedanjem, da se je trenutna režimska oblasti s svojo diktaturo podala še korak dlje – tokrat tudi na pot uničevanja oz. izničenja ljudske iniciative.

mag. Gregor Kos, za koordinacijo referendumske pobude »Vode ne damo«

Podobne objave